Ποδήλατο κατάλληλο για τους… Φλίντστοουνς

Το όνομά του είναι Fliz. Είναι ένα ιδιαίτερο ποδήλατο χωρίς πετάλια! Εφευρέτες του οι Γερμανοί σχεδιαστές Tom Hambrock και  Juri Spette

Tο όνομά του προέρχεται από τη γερμανική λέξη “flitzen” που σημαίνει “επιταχύνω με τα πόδια”. Στόχος των εφευρετών είναι να προσφέρει γρήγορη, αξιόπιστη και οικολογική μετακίνηση στους οδηγούς του σε σημεία της πόλης με έντονη κίνηση.

Ο αναβάτης  είναι δεμένος στον μεταλλικό άξονα και επιταχύνει ή βαδίζει, αφήνοντας πρακτικά το σώμα του να αιωρείται!

Το  ποδήλατο  είναι κατασκευασμένο από στρώσεις γυαλιού και ανθρακονημάτων, ενώ φέρει όλα τα γνωστά εξαρτήματα των ποδηλάτων όπως τιμόνι, φρένα (υδραυλικά) και μεταξόνιο.

Το πλαίσιο λειτουργεί και ως ανάρτηση καθώς απορροφά τους κραδασμούς του δρόμου.

Ο σχεδιασμός του FLIZ βασίζεται στο πρωτότυπο του Γερμανού Βαρώνου Karl Drais ,  ο οποίος αποτελεί κεντρική φυσιογνωμία στην ιστορία του ποδηλάτου, καθώς σχεδίασε και κατασκεύασε την draisienne, μια πρώιμη μορφή ποδηλάτου.

Η “ντραιζίνα” ήταν μία πρώιμη μορφή ποδηλάτου χωρίς πετάλια κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ξύλο. Μη διαθέτοντας πετάλια, ο αναβάτης την έθετε σε κίνηση σπρώχνοντας με τα πόδια του προς τα πίσω. Η κατασκευή του Ντράις έγινε γνωστή και ως “hobby-horse”, αντανακλώντας την πεποίθηση των οπαδών της ότι θα αντικαθιστούσε το βασικό μεταφορικό μέσο του 19ου αιώνα, το άλογο.

Το ποδήλατο παρουσιάστηκε κατά την έναρξη του ετήσιου βραβείου  τεχνολογία, την καινοτομία James Dyson.


Fliz bike concept από stefanelonikitelo
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Η βρύση που… στεγνώνει τα χέρια σας

H Dyson -γνωστή και αγαπημένη κυρίως για τις… ηλεκτρικές της σκούπες- κατέθεσε...
Read More