Αυτή η βρώσιμη σταγόνα είναι ένα μπουκάλι νερού χωρίς το πλαστικό

Αν υπάρχει ένας τρόπος ώστε να σταματήσει η αυξανόμενη στοίβα των πλαστικών μπουκαλιών νερού σε χώρους υγειονομικής ταφής, τότε αυτός είναι ένα μπουκάλι όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να το τρώνε! 
Εμπνευσμένο από τεχνικές της μοριακής γαστρονομίας, τρεις φοιτητές βιομηχανικού σχεδιασμού  με έδρα το Λονδίνο δημιούργησαν το “Ooho”, μία άμορφη μάζα που μοιάζει με δοχείο νερού, όπου όπως εξηγούν οι δημιουργοί του είναι εύκολο και φθηνό να κατασκευαστεί, καθώς επίσης είναι ισχυρό, υγιεινό, βιοδιασπώμενο και βρώσιμο.

Το δοχείο περιέχει νερό σε μία διπλή μεμβράνη χρησιμοποιώντας την “σφαιροποίηση”, την τεχνική της διαμόρφωσης υγρών σε σφαίρες όπου πρωτοστάτησε στα εργαστήρια το 1946 και διαδόθηκε πιο πρόσφατα από σεφ στο elBulli στην Ισπανία. Για να καταλάβετε καλύτερα, λειτουργεί σαν ένα κρόκο αυγού ο οποίος κατέχει τη μορφή του χρησιμοποιώντας τη λεπτή μεμβράνη του.
“Εφαρμόζουμε μία εξελιγμένη έκδοση της “σφαιροποίησης” σε ένα από τα πιο βασικά  στοιχεία της ζωής – το νερό”, εξηγεί ο Rodrigo García González , ο οποίος σχεδίασε το “Ooho” σε συνεργασία με τους συμφοιτητές του Pierre Paslier και Guillaume Couche.
Μία ένωση που κατασκευάζεται από καφέ φύκια και χλωριούχο ασβέστιο δημιουργεί ένα πήκτωμα γύρω από το νερό. “Η διπλή μεμβράνη προστατεύει το εσωτερικό σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και καθιστά δυνατή την τοποθέτηση ετικετών μεταξύ των δύο στρωμάτων χωρίς τη χρήση κόλλας” συνεχίζει ο García.

Ενώ η συσκευασία διαμορφώνεται, το νερό καταψύχεται και γίνεται πάγος, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία μίας μεγαλύτερης σφαίρας και διατηρώντας τα συστατικά στη μεμβράνη χωρίς να επηρεάζεται το νερό.

Οι σχεδιαστές θέλησαν να αντιμετωπίσουν το γεγονός ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό από ανακυκλώσιμα μπουκάλια. Η πραγματικότητα είναι ότι όλο και περισσότερο, όταν πίνουμε νερό πετάμε και από ένα πλαστικό μπουκάλι, λέει ο García. Το ογδόντα τοις εκατό από αυτά δεν ανακυκλώνονται. Αυτός ο καταναλωτισμός αντανακλά την κοινωνία στην οποία ζούμε.

Με την επανεξέταση της φιάλης, οι σχεδιαστές εξηγούν ότι είναι επίσης δυνατό να μειώσουν το κόστος! Για τους κατασκευαστές, το μεγαλύτερο μέρος του κόστους παραγωγής νερού προέρχεται από το ίδιο το μπουκάλι. ΤοOoho” μπορεί να υλοποιηθεί έναντι μόνο 2 cents.

Όμως, όπως και άλλα βρώσιμα πακέτα, έτσι και τοOoho” φαίνεται να παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα,  όπως για παράδειγμα πώς το πακέτο θα παραμένει καθαρό πριν φτάσει στα χέρια του χρήστη που θα το πιεί και ενδεχομένως θα το φάει.
Πάντως, ακόμη και αν οι εταιρείες εμφιαλωμένου νερού δεν στραφούν στη λύση τουOoho”, οι σχεδιαστές λένε ό,τι ελπίζουν πως αρκετοί θα προσπαθήσουν να φτιάξουν τέτοια πακέτα στο σπίτι. Ο καθένας μπορεί να το φτιάξει στην κουζίνα του, τροποποιώντας και καινοτομώντας τη συνταγή”, λέει ο García
Tags from the story
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Το ψυγείο “Ζ”ορό!!!

Πρόκειται για μία πολύ έξυπνη σχεδίαση ενός δίπορτου ψυγείου που φέρει την...
Read More