Αυτόνομοι ρομποτικοί ”τερμίτες” συνεργάζονται στο χτίσιμο κατασκευών

Επιστήμονες του Χάρβαρντ δημιούργησαν έναν μικρό στρατό από αυτόνομα μικροσκοπικά ρομπότ που ακολουθούν τις ίδιες αρχές με τα μυρμήγκια ή τους τερμίτες για να δημιουργήσουν εντυπωσιακές κατασκευές. Οι ρομποτικοί “τερμίτες” μπορούν να χτίσουν πύργους, πυραμίδες και άλλες δομές από μικροσκοπικά τουβλάκια χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση.

Κάθε ρομπότ είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες και έχει προγραμματιστεί με ειδικούς αλγορίθμους, οι οποίοι είναι διαμορφωμένοι από τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται οι στρατιές εκατομμυρίων τερμιτών για να χτίσουν τις φωλιές τους. Τα ρομπότ βασίζονται σε περιβαλλοντικά συνθήματα για να αποφασίσουν πού να τοποθετήσουν τα τουβλάκια, χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθούν τον αριθμό των τούβλων στη δομή ή τα άλλα ρομπότ που συνεργάζονται για το ίδιο έργο. Οι ρομποτικοί “τερμίτες” μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να τελειώσουν οι μπαταρίες τους ή να τελειώσουν τα τουβλάκια.
Στο μέλλον, παρόμοια ρομπότ μεγαλύτερης κλίμακας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή έργων σε μέρη που είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή, όπως στην κατασκευή φραγμάτων με σακιά άμμου σε πλημμυρισμένες περιοχές. Προς το παρών όμως, οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολλά να μάθουν και να τελοιοποιήσουν στους μικρούς ρομποτικούς “τερμίτες” στο εργαστήριο.

Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Το στούντιο florian dussopt πειραματίζεται με το ηλεκτρομαγνητικό ‘τραπέζι EM’

Το “τραπέζι EM” το οποίο σχεδιάστηκε από το στούντιο σχεδιασμού Florian dussopt...
Read More