Χειροποίητη συλλογή επίπλων από την αρχιτέκτονα Μαρία Βιδάλη

Η έκθεση “H ποιητική της ύλης” που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2012 στην Τήνο,  επιχειρούσε να παρουσιάσει το ταξίδι της ύλης, καθώς περνάει από τα χέρια ανθρώπων με διαφορετική δημιουργική βάση, όπως και το διάλογο μεταξύ τους. Το μοντέρνο σχέδιο επίπλου, το οποίο αποτελούσε τη βάση αυτού του ταξιδιού, πήρε ζωή μέσα από τη δουλειά τεχνιτών με παραδοσιακές τεχνοτροπίες, αλλά και προσωπικές ιδιαιτερότητες. Στόχος η δημιουργία μιας κυκλικής πορείας – που έχει πάντα στο κέντρο της, την ύλη και το μέσο – καθώς και ένας διάλογος των διάφορων φάσεων μεταξύ τους. Στην έκθεση και δημιουργία των επίπλων συμμετείχαν οκτώ ντόπιοι μαραγκοί, ένας μαρμαράς και δύο σιδηρουργοί. Οι έντεκα τεχνίτες δημιούργησαν έπιπλα σε σχέδια της αρχιτέκτων Μαρίας Βιδάλη, ενώ έργα videο art,  ένα ηχητικό έργο, του Θεόφιλου Ιερόπουλου βασισμένο στους ήχους που παράγονται κατά την κατασκευή των επίπλων και το θεωρητικό κομμάτι της έκθεσης από τη σημειολόγο Ρέα Βαλντέν πρόβαλλαν την σχέση φύσης, ύλης, τεχνικής καθώς και των εκθεμάτων με τον χώρο όπου παρουσιάζονται.  

Cabinet

Κονσόλα/μπουφές, έπιπλο φτιαγμένο από επένδυση οξιάς και πόδια οξιάς βαμμένα με γκρι ματ λάκα.

 
Consola

Κονσόλα/ μπουφές (με κρυφά ροδάκια), έπιπλο δυο όψεων φτιαγμένο από επένδυση δρυός.  Το σταθερό τμήμα είναι δουλεμένο από ενιαίο κομμάτι πράσινου μαρμάρου από το λατομείο Τήνου, επεξεργασμένο και αδειασμένο εσωτερικά στη βάση.

Hidden shelf
Tραπέζι γεύματος και εργασίας με κρυφό ράφι, φτιαγμένο από επένδυση οξιάς και πόδια από οξιά. Ο συνοδευτικός πάγκος είναι φτιαγμένος από επένδυση οξιάς.


Marble & Wood 1
  
Tραπέζι σαλονιού με αποθηκευτικό χώρο δουλεμένο από ενιαίο κομμάτι λευκού μαρμάρου από το λατομείο Βαθύς Τήνου. Εσωτερικά είναι σφυρηλατημένο με βελόνι. Το κινούμενο  (με κρυφά ροδάκια) αποθηκευτικό τμήμα  είναι από ξύλο δρυός.

  Marble & Wood 2
Tραπέζι σαλονιού με αποθηκευτικό χώρο φτιαγμένο από πλαίσιο μαρμάρινων, λευκών πλακών από το λατομείο Βαθύς Τήνου. Το κινούμενο (με κρυφά ροδάκια), αποθηκευτικό τμήμα είναι  φτιαγμένο από ξύλο δρυός.


Lacquer and wood
 Tραπέζι σαλονιού (κινούμενο με κρυφά ρoδάκια) με αποθηκευτικό χώρο από ξύλο δρυός και δεύτερο αποθηκευτικό χώρο επιπλέον βαμμένο εξωτερικά με ματ λάκα. Metal & wood
 Tραπέζι σαλονιού με αποθηκευτικό χώρο, φτιαγμένο από ξύλο δρυός και λαμαρίνα βαμμένη σε φούρνο με μαύρο ακρυλικό χρώμα. On Metal Base
Τραπέζι με μεταλλική βάση, φτιαγμένο από επένδυση οξιάς. Η βάση είναι από στραντζαριστό, γαλβανιζέ μέταλλο, βαμμένο σε φούρνο με ακρυλικό γκρι χρώμα.
Tα συνοδευτικά σκαμπό είναι φτιαγμένα από πρεσαριστό MDF με επένδυση οξιάς.


Red Slot Table
Tραπέζι γεύματος και εργασίας, φτιαγμένο από πλαίσια με επένδυση οξιάς και πόδια από οξιά. Η σχισμή/εσωτερική επιφάνεια είναι βαμμένη με ματ λάκα, κόκκινου χρώματος.
Ο συνοδευτικός πάγκος είναι φτιαγμένος από  σκελετό και επένδυση οξιάς.

More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Το ψυγείο του μέλλοντος!!! (video)

Συνήθως, τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη, στοιβάζονται μέσα στο ψυγείο σε χαώδη...
Read More