Δες παλιούς “υπολογιστές” από… μέσα

Μπορεί για πολλούς τα μοντέρνα gadgets να θεωρούνται μυστηριώδη και “μαγικά”, αλλά βλέποντας το εσωτερικό και τον τρόπο που δούλευαν παλιοί “υπολογιστές” θα καταλάβουν ότι τα μοντέρνα, μικρά, μηχανήματα είναι μάλλον βαρετά. Ένα μικρό ολοκληρωμένο κύκλωμα, σήμερα, μπορεί να κάνει απίστευτες πράξεις με μεγάλη ταχύτητα. Ένα… “κομπιουτεράκι” 60 ετών, για τις ίδιες πράξεις, έπρεπε να ενεργοποιήσει ένα τεράστιο όγκο εξαρτημάτων όπως γρανάζια, άξονες, ράβδους και μοχλούς, όλα μαζί ταυτόχρονα, για να βγάλει αποτέλεσμα.

Αυτή η πολυπλοκότητα ήταν η έμπνευση για τον φωτογράφο Kevin Twomey που στο project με τον τίτλο “Calculators” ανέδειξε τη δόξα της ξεπερασμένης τεχνολογίας φωτογραφίζοντας το εσωτερικό παλιών υπολογιστικών μηχανών. Όλα τα κομμάτια ανήκουν στον Mark Glusker, φανατικό συλλέκτη παλιών τέτοιων μηχανών, ο οποίος ζήτησε από τον Twomey να φωτογραφήσει τη συλλογή του.

Οι λήψεις του Twomey έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να δεις το επίπεδο της λεπτομέρειας αυτών των μηχανών, που στα… σωθικά τους κρύβουν αριστουργήματα της μηχανικής.

inner-wokings-vintage-calculators-02 inner-wokings-vintage-calculators-08 inner-wokings-vintage-calculators-03 inner-wokings-vintage-calculators-10 inner-wokings-vintage-calculators-05 inner-wokings-vintage-calculators-12 inner-wokings-vintage-calculators-07 inner-wokings-vintage-calculators-09 inner-wokings-vintage-calculators-06 inner-wokings-vintage-calculators-11 inner-wokings-vintage-calculators-04

 

More from DrTeddy

ΗΒ Pencil Lamp: μια λάμπα μολύβι

Οι designers από το Λονδίνο Michael & George είχαν την υπέροχη ιδέα να σχεδιάσουν...
Read More