Δωρεάν φώς από τον ήλιο με φωτοσωλήνες

Σας μεταφέρω το άρθρο με ορισμένες περικοπές από τη σελίδα zcode.info.

Ενας καλός τρόπος να φωτίσετε δωρεάν διάφορους χώρους είναι με φωτοσωλήνες. Η Ελλάδα παρότι θα μπορούσε να κατασκευάζει φωτοσωλήνες η ίδια προτιμάει να τους εισάγει. […]

Οι φωτοσωλήνες (light tubes) είναι στην πραγματικότητα fibers μεγάλων διαστάσεων που μεταφέρουν το φώς απο μία είσοδο που είναι στην οροφή ενός κτίσματος στο εσωτερικό του. Δεν είναι κάτι νέο αλλά έχει μια από την οποία η Ελλάδα σε περθώριο ενός χρόνου θα μπορούσε να παράγει καλά εμπορικά προιόντα πρώτης γραμμής, υπο τη προυπόθεση των κατάλληλων leaders, της όρεξης και της ανάγκης για συνεργασία. H Eλλάδα δεν θα σωθεί από ένα μόνο project όπως αυτό για να κάνει ανάπτυξη, χρειάζεται πολλά και η ανάγκη της προσαρμογής της έρευνας σε σωστά πρότυπα είναι αναγκαία. Για να σας το εξηγήσω με μεγαλύτερη σαφήνεια, άν όλα γύρω πεθαίνουν ούτε αυτό θα επιζήσει. 
Οι φωτοσωλήνες βασίζονται στο φαινόμενο της ολικής ανάκλασης του φωτός. Η σωστή κατασκευή τους απαιτεί φωτιστικό σχεδιασμό, optimization, electronic design,  νανοτεχνολογία, σχεδιασμό και οργάνωση βιομηχανικής παραγωγής, σχεδιαστές προιόντων, πολιτικούς μηχανικούς και αρχιτέκτονες, κεφάλαια και marketing. Tα βασικά στοιχεία ενός project με φωτοσωλήνες περιλαμβάνουν φακούς συλλογής της ακτινοβολίας, διάφορα πρίσματα (splitters) και διαχυτές του φωτός. Αν μια Ελληνική τράπεζα δώσει λεφτά σέ ένα τέτοιο project αυτό θα έχει κέρδη αφού θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. […]
Ενα από τα πιο σημαντικά μετρήσιμα μεγέθη σε τέτοια projects είναι το ποσοστό του φωτός που έρχεται στο χώρο που επιθυμείται να φωτισθεί, η σταθερότητά της φωτεινότητας του στη διάρκεια της ημέρας με υβριδικό και άλλο σχεδιασμό, η περιοχή του φάσματος που φτάνει στο χώρο κλπ.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται μερικές εφαρμογές που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Παρακάτω φαίνεται η μορφή μιας τέτοιας κατασκευής (υπάρχουν διάφορες ποιότητες ανάλογα με την απόδοση). O light collector είναι ένας φακός που θα επιθυμούσε να συλλέξει ακτίνες φωτός απο όλες τις γωνίες. Ο light diffuser είναι ένας άλλος φακός υπεύθυνος για τo τρόπο διάχυσης του φωτός σε όλο το φωτιζόμενο χώρο.
Το παρακάτω βίντεο video δείχνει τον τρόπο εγκατάστασης αυτών των φωτοσωλήνων.

Πηγή: zcode.info
Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Τουαλέτα – κομποστοποιητής εξοικονομεί νερό – «ταΐζει» τον κήπο

1shares 0 1 0 0 Λύση στο πρόβλημα της απώλειας μεγάλης ποσότητας...
Read More