Έφτιαξαν τηλεσκοπικούς φακούς επαφής που «ζουμάρουν»

Φακούς επαφής με επιλογή μεγέθυνσης και σμίκρυνσης για τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης ανάπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EPFL), στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.
 
Όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες, κατάφεραν να αναπτύξουν φακούς επαφής οπτικής μεγέθυνσης 2,8Χ, οι οποίοι θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στα ανθρώπινα μάτια.
Σε αυτή τη φάση, για την ενεργοποίηση της δυνατότητας μεγέθυνσης, το άτομο πρέπει να φορά τους τηλεσκοπικούς φακούς συνδυαστικά με ένα ζευγάρι τρισδιάστατων γυαλιών τηλεόρασης Samsung.
Ωστόσο μελλοντικά οι επιστήμονες θα βελτιστοποιήσουν τους φακούς επαφής ώστε να μην χρειάζεται να συνοδεύονται από τα τρισδιάστατα γυαλιά για να λειτουργήσουν.
Επιπλέον οι επιστήμονες σχεδιάζουν και άλλες παρεμβάσεις. Οι πρωτότυποι φακοί επαφής, διαμέτρου οκτώ χιλιοστών και πάχους ενός χιλιοστού, αναπτύχθηκαν από σκληρό πλαστικό, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι αρκετά εύκαμπτοι για το ανθρώπινο μάτι.
Μέχρι στιγμής οι φακοί δεν έχουν δοκιμαστεί σε αληθινό ανθρώπινο μάτι αλλά σε ρέπλικα αντίστοιχου μεγέθους.
Επόμενος στόχος των ερευνητών λοιπόν είναι η κατασκευή τηλεσκοπικών φακών από κατάλληλο υλικό και η βελτίωση των αντιθέσεων και της ποιότητας των χρωμάτων.
Το προϊόν, που δεν έχει τελειοποιηθεί, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για μελλοντική έρευνα, καθώς θεωρείται το πρώτο βήμα στην ανάπτυξη φακών με ικανότητα μεγέθυνσης.
 
 
Πηγή: econews.gr
Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

DUO: Φουτουριστική βρύση!!!

Καθαρή, μοντέρνα και απλή, η βρύση Duo επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ λειτουργικότητας...
Read More