Ένα χρωματολόγιο 271 ετών!

Το 1692 ένας καλλιτέχνης με το όνομα A. Boogert έκατσε και έγραψε ένα βιβλίο στα Ολλανδικά για το πως μπορείς να αναμίξεις νερομπογιές και να φτιάξεις διάφορες αποχρώσεις. Εξήγησε με μεγάλη λεπτομέρεια πως η προσθήκη νερού μπορεί να αποδώσει συγκεκριμένες υφές και τόνους στα βασικά, και όχι μόνο, . Μπορεί να σου φαίνεται κάτι απλό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα, όπως μπορείς να δεις στις φωτογραφίες, είναι εξαιρετικά λεπτομερές και αναλυτικό.

Το βιβλίο (Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau)  εκτείνεται σε 800(!)  χειρόγραφες (και φυσικά βαμμένες) σελίδες και ήταν ο απόλυτος χρωματικός οδηγός για την εποχή του. Σύμφωνα με τον ιστορικό Erik Kwakkel, προοριζόταν για εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, αν και υπήρχε μόνο ένα αντίτυπο, δύσκολο, επομένως, να το έχουν δει πολλοί.

Είναι αναπόφευκτη η σύγκριση με τα μοντέρνα χρωματικά συστήματα, όπως το Pantone,  που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1963.

Μπορείς να το δεις σε υψηλή ανάλυση εδώ και να διαβάσεις μια περιγραφή του εδώ. Φυλάσσεται στη βιβλιοθήκη Méjanes στη Γαλλία.

old-pantone-palette-002

old-pantone-palette-006

old-pantone-palette-005

old-pantone-palette-004

old-pantone-palette-003

More from DrTeddy

Τα κοινωνικά δίκτυα ως… ανδρική μόδα

7shares 5 1 1 0 Χάρη στη φωτογράφο Viktorija Pashuta η μόδα και...
Read More