Έτσι θέλουν να γίνει το κέντρο της Αθήνας [ΒΙΝΤΕΟ]

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το Rethink Athens, ο ευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανασυγκρότηση του κέντρου της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου που οργανώνει και χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση. 
Στον διαγωνισμό υπεβλήθησαν προς αξιολόγηση 71 έγκυρες και εγκαίρως κατατεθειμένες υποψηφιότητες.
Η κριτική επιτροπή του πρώτου σταδίου θα συνεδριάσει την Παρασκευή και το Σάββατο 12 και 13 Οκτωβρίου προκειμένου να επιλέξει από τρεις έως οκτώ προτάσεις οι οποίες θα περάσουν στο επόμενο και τελικό στάδιο του διαγωνισμού.
Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που θα επιλεγούν, θα κληθούν στη συνέχεια να υποβάλλουν αναλυτικά τις προτάσεις τους με πινακίδες προσχεδίων και προπλάσματα, προκειμένου να κριθούν από την κριτική επιτροπή του δεύτερου σταδίου.
Στις αρχές Νοεμβρίου θα γίνει η προκήρυξη για το δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού, με τους τελικούς υποψηφίους να έχουν περιθώριο τριών μηνών για να υποβάλλουν τις τελικές τους προτάσεις.

Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο του 2013, ενώ θα ακολουθήσει έκθεση με τις τελικές προτάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Οι προτάσεις που θα επιλεγούν στις συνεδριάσεις της 12ης και 13ης Οκτωβρίου, θα λάβουν έκαστη το χρηματικό έπαθλο των 25.000 ευρώ.
Η κριτική επιτροπή έχει τη δυνατότητα να επιλέξει και μια «ουτοπική» πρόταση, η οποία θα λάβει το τιμητικό βραβείο των 10.000 ευρώ, αλλά δεν θα έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.
Ως «ουτοπική» χαρακτηρίζεται η καλύτερη οραματική, αλλά μη υλοποιήσιμη πρόταση για το κέντρο της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται πως δεν είναι γνωστά τα στοιχεία των προσώπων που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο διαγωνισμό και ούτε πρόκειται να γίνουν γνωστά στα μέλη των κριτικών επιτροπών μέχρι την ανάδειξη του τελικού νικητή.
Το πρόγραμμα «Rethink Athens» αφορά σε μια ευρεία παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, από τη λεωφόρο Αμαλίας έως την οδό Πατησίων στο ύψος της Πλατείας Αιγύπτου, με κεντρικό άξονα την οδό Πανεπιστημίου και κομβικό σημείο τον σχεδιασμό μιας νέας Πλατείας Ομονοίας.

Βασικός σκοπός του είναι να αντιστραφεί η αυξανόμενη τάση υποβάθμισης και να αναβιώσει το κέντρο της πόλης, να γίνει ένα κέντρο για τους ανθρώπους.

More from DrTeddy

Φάλαινες και δελφίνια σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια

Μερικές φορές οι περιγραφές και οι αναλύσεις είναι περιττές. Ο Βρετανός φωτογράφος Christopher...
Read More