Φακός δουλεύει με τη θερμότητα του χεριού του χρήστη

Στην τελική φάση του διαγωνισμού τεχνολογίας Google Science Fair πέρασε ένας φακός που τροφοδοτείται με ενέργεια από τη θερμότητα που εκλύει το χέρι του χρήστη.
 
Πέραν της καινοτόμου ιδέας το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή ανήκει σε μια 15χρονη μαθήτρια από τη Βικτώρια του Καναδά. Η Αν Μακοζίνσκι επελέγη με 14 ακόμα μαθητές μεταξύ χιλιάδων, προερχόμενων από 100 και πλέον χώρες, που υπέβαλαν τις ιδέες τους στη Google
Οι 15 φιναλίστ θα βρεθούν στο κάμπους της Google στην Καλιφόρνια το Σεπτέμβριο για την τελετή απονομής των βραβείων.
Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται από υποτροφία 50.000 δολαρίων και ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος.
Η ευρεσιτεχνία της Μακοζίνσκι βασίστηκε στο πλακάκι Peltier, μια συσκευή που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν θερμαίνεται από τη μία πλευρά και ψυχραίνεται από την άλλη.
Έτσι, χρησιμοποίησε ένα πλακάκι Peltier και μαζί με κάποιες αλλαγές στο κύκλωμα, για αύξηση της τάσης του ρεύματος, η θερμότητα από το χέρι του χρήστη του φακού μπόρεσε να παράξει ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει ένα λαμπτήρα LED.
Ο φακός της Μακοζίνσκι βασίζεται σε δύο διαφορετικούς σωλήνες: ο ένας είναι από αλουμίνιο το οποίο μεταφέρει τις ψυχρότερες θερμοκρασίες στη μία πλευρά του πλακακιού Peltier. Ο δεύτερος είναι από PVC και εμπεριέχει το σωλήνα αλουμινίου. Σε ένα σημείο υπάρχει ένα άνοιγμα που επιτρέπει στο χέρι του χρήστη να έρθει σε επαφή με την άλλη πλευρά του πλακακιού Peltier ώστε να μεταφέρει τη θερμότητα.
Η μαθήτρια διαπίστωσε ότι ο φακός ήταν φωτεινότερος σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος όταν η διαφορά ανάμεσα στη θερμότητα του χεριού και την εξωτερική θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη.

Τα υλικά για την κατασκευή του φακού κόστισαν 20 Ευρώ, ωστόσο σε περίπτωση μαζικής παραγωγής το κόστος θα μπορούσε να είναι ακόμα χαμηλότερο.

πηγή: econews.gr
Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Πτυσσόμενη βιβλιοθήκη με καμπυλωτά ράφια από τον Ivan Zhang

Ο Κινέζος σχεδιαστής Ivan Zhang ανέπτυξε μία πτυσσόμενη βιβλιοθήκη με τέσσερα αποσπώμενα...
Read More