Γεωμετρικό/σχεδιαστικό όργανο για τη χάραξη ευθειών γραμμών και κύκλων από τον Λευτέρη Τσαμπικάκη

Το εν λόγω γεωμετρικό όργανο – κατοχυρωμένο με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τον Μηχανικό Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων Λευτέρη Τσαμπικάκη – αποτελείται από τέσσερις τροχούς οι οποίοι περιστρέφονται με ακρίβεια γύρω από τον άξονά τους, μία άρθρωση στο κέντρο του και μια υποδοχή για οποιοδήποτε όργανο γραφής (μολύβι, στυλό κτλ.). 

Όταν η γωνία στην άρθρωση έχει την τιμή των 180 μοιρών τότε, κινώντας το όργανο γραφής, σχεδιάζουμε μία ευθεία γραμμή (αφού το όργανο εκτελεί υποχρεωτικά ευθύγραμμη κίνηση). 

Όταν ρυθμίζουμε την γωνία στην άρθρωση σε οποιαδήποτε άλλη τιμή τότε κινώντας το όργανο γραφής σχεδιάζουμε έναν κύκλο (αφού σε αυτή την περίπτωση το όργανο εκτελεί υποχρεωτικά κυκλική κίνηση).

 
Στο όργανο υπάρχει ενσωματωμένος ένας μηχανικός μετρητής ώστε να εμφανίζεται η απόσταση που διανύει, δηλαδή το μήκος της γραμμής που θέλουμε να σχεδιάσουμε, ενώ γύρω από την άρθρωση υπάρχει διαβάθμιση για να επιλέγουμε την διάμετρο του κύκλου που θέλουμε να σχεδιάσουμε.

Σε όλο το σώμα του οργάνου, το οποίο είναι διαφανές ώστε να βλέπουμε τι σχεδιάζουμε, υπάρχει διαγράμμιση ώστε να μπορούμε να σχεδιάζουμε κάθετες, παράλληλες αλλά και υπό γωνία γραμμές.

  Τα κυριότερα πλεονεκτήματα αυτού του γεωμετρικού οργάνου είναι τα εξής:

  • Συνδυάζει τρία γεωμετρικά όργανα σε ένα (χάρακα, διαβήτη και μοιρογνωμόνιο).
  • Το μήκος της γραμμής που μπορούμε να σχεδιάσουμε είναι απεριόριστο αφού δεν εξαρτάται από το μήκος του γεωμετρικού οργάνου όπως στους κλασσικούς χάρακες.
  • Έχει πολύ μικρό μέγεθος που σημαίνει ότι δεν πιάνει χώρο πάνω στο γραφείο μας και αποθηκεύεται εύκολα.
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Το στούντιο YOY φέρνει το χιούμορ σε ένα συνηθισμένο δωμάτιο

Το ιαπωνικό στούντιο σχεδιασμού YOY, παρουσίασε αυτή την εβδομάδα στο Μιλάνο: φωτιστικά...
Read More