Γιγάντιο ηλιακό αεροσκάφος μένει στον αέρα για 5 χρόνια, υποκαθιστά τους δορυφόρους (video)

Η ηλιακή αεροπορία βρίσκεται ακόμα στα σπάργανα, ωστόσο παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης.
 
Μετά το παράδειγμα του ηλιακού αεροπλάνου Solar Impulse, το Solara της Titan Aerospace φιλοδοξεί να υποκαταστήσει τους δορυφόρους.
Το Titan Solara είναι ένα ηλιακό μη επανδρωμένο σκάφος που μπορεί να ανέλθει στα 20.000 μέτρα και να παραμείνει εκεί για πέντε χρόνια τροφοδοτούμενο εξολοκλήρου από ηλιακή ενέργεια. Λειτουργεί περίπου ως δορυφόρος μόνο που είναι πολύ φθηνότερο και περισσότερο ευέλικτο. Τέλος, όταν τελειώσει η χρήση του μπορεί να μεταφερθεί πίσω στην επιφάνειας της Γης σε αντίθεση με τους παροπλισμένους δορυφόρους που μετατρέπονται σε διαστημικά σκουπίδια.
Με άνοιγμα φτερών σχεδόν 46 μέτρα, το  Titan Solara μπορεί να σηκώσει βάρος άνω των 28 τόνων σε τροχιά γύρω από την ατμόσφαιρα της Γης και να λειτουργήσει σε αυτό το ύψος τροφοδοτούμενο από 3000 ηλιακές κυψέλες ισχύος 7 Κιλοβάτ που παράγουν διαρκώς ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, βρισκόμενες πάνω από τα σύννεφα.
Οι εφαρμογές για ηλιακά αεροσκάφη του είδους αυτού ποικίλουν, από την άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις καταστροφών έως την αντιμετώπιση της πειρατίας στη θάλασσα, στην παρακολούθηση καλλιεργειών, τον έλεγχο πυρκαγιών, την παροχή διαδικτυακής σύνδεσης σε απομακρυσμένες περιοχές και στη συνδρομή σε επιστημονικές αποστολές κάθε είδους (παρακολούθηση ωκεανών, κοσμικής ακτινοβολίας, μετεωρολογικών συνθηκών κ.ά).
Το εν λόγω ηλιακό αεροσκάφος μπορεί να κάνει ό,τι και ένας δορυφόρος αλλά φθηνότερα. Και όποτε τελειώσει η αποστολή κατεβαίνει στη Γη, αλλάζει εξοπλισμό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επόμενη αντί να παροπλιστεί.

πηγή: econews.gr
Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Οικολογική και φορητή μηχανή espresso!!! [VIDEO]

Μία οικολογική ιδέα μίας εσπρεσσιέρας που εξασφάλισε τη χρηματοδότηση που ζήτησε μέσω...
Read More