Η εξέλιξη του ποδηλάτου σε ένα βίντεο animation ενός λεπτού

Αυτή η ταινία μικρού μήκους, από το Δανό animator Thallis Vestergaard, δείχνει την ιστορία του ποδηλάτου από την εφεύρεσή του στον δέκατο όγδοο αιώνα έως και σήμερα.

Evolution of the Bicycle from Visual Artwork on Vimeo.

Δημιουργημένο από το Visual Artwork, ένα στούντιο με έδρα τη Δανία, η εξέλιξη του ποδηλάτου είναι μία σύντομη ματιά στις διαφορετικές παραλλαγές του δίτροχου κατά τη διάρκεια των 200 χρόνων της ιστορίας του. Δίνει έμφαση κυρίως στον σχεδιασμό, όπου αλλάζει μέσω των καινοτομιών και των ιδιοτροπιών των διαφόρων εφευρετών.

Η ακολουθία αρχίζει το 1790 με το Velocifere από τον Γάλλο Comte de Mede Sivrac. Η εφεύρεσή του περιελάμβανε δύο τροχούς, ένα κομμάτι ξύλου και μια σέλα αλόγου.

Η δημιουργία του Sivrac βελτιώθηκε από τον Άγγλο εφευρέτη Denis Johnson, του οποίου το Dandy Horse, που παρουσιάστηκε το 1818, περιελάμβανε μία μπάρα τιμονιού, αύξημένο μέγεθος των τροχών και ήταν ελαφρύτερο από το ποδήλατο του Sivrac. 

Το 1839, ο Kirkpatrick MacMillan, ένας Σκωτσέζος σιδηρουργός εμπνευσμένος από τις ατμομηχανές ατμού, δημιούργησε τα πρώτα πεντάλ που τροφοδοτούσαν τον οπίσθιο τροχό για την κίνηση του ποδηλάτου.

Στη συνέχεια, το 1869, ο Γάλλος Eugene Meyer δημιούργησε το PennyFarthing, του οποίου το όνομα ήταν μια αναφορά στον μεγάλου μεγέθους εμπρόσθιο τροχό και τον δυσανάλογα μικρότερο οπίσθιο τροχό. Επίσης, πιστώνεται ως ο εφευρέτης των συρμάτινων ακτίνων που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στους τροχούς.

Οι σχεδιαστές συνέχισαν να παίζουν με την ιδέα του διαφορετικού μεγέθους των τροχών, συμπεριλαμβανομένων του ποδηλάτου G.W. Pressey’s American Star. Αυτή η έκδοση αντάλλαξε την θέση του ανάμεσα στον μεγάλο και τον μικρό τροχό, καθιστώντας το ευκολότερο στην οδήγηση.

Το 1885, ο J.K. Starley παρουσίασε το ποδήλατο Rover Safety, του οποίου το σχέδιο ακολουθείται μέχρι και σήμερα. Το ποδήλατο του Starley περιελάμβανε δύο ίδιου μεγέθους τροχούς, μία σέλα, και πεντάλς συνδέδεμένα με έναν στρόφαλο, ο οποίος συνδεόταν με μία αλυσίδα με τον πίσω τροχό.

Ο σχεδιασμός τελειοποιήθηκε από τον C.D. Rice πριν από την ανάπτυξη των χειρολαβών αγώνων και της απλής σύνδεσης της σέλας. 
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Επαναστατικό software δημιουργεί 3D μοντέλα από μια απλή φωτογραφία

Ένα νέο επαναστατικό software έκανε το ντεμπούτο του στη SIGGRAPH Asia 2013 με τη...
Read More