Οικιακός βιοαντιδραστήρας παράγει ενέργεια από περιττώματα

Δυο εβδομάδες μετά την καταστροφική επέλαση του τυφώνα Σάντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Πολλοί εξ αυτών προμηθεύτηκαν γεννήτριες, ωστόσο δυσκολεύονται να εφοδιαστούν καύσιμα για να τις εφοδιάσουν.
Τη λύση σε αυτό το σοβαρό πρόβλημα ισχυρίζεται ότι βρήκε ο Δρ. Philip Laible από το Εθνικό Εργαστήριο Αργκόν, λίγο πιο έξω από το Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ειδικότερα, ο Δρ. Laible ανέπτυξε έναν βιοαντιδραστήρα που παράγει καύσιμο τύπου ντίζελ, χρησιμοποιώντας βακτήρια, πλούσια σε ενέργεια.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, σε αντίθεση με τα συμβατικά ορυκτά καύσιμα, το καύσιμο που ανέπτυξε και έχει ως βάση τα βακτήρια δεν χρειάζεται ειδική επεξεργασία ή διύλιση, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα.
Επιπλέον, ο βιοαντιδραστήρας λειτουργεί με οργανικά απορρίμματα ή περιττώματα, «υλικά» άμεσα διαθέσιμα σε οποιοδήποτε νοικοκυριό.
Ο οικιακός βιοαντιδραστήρας επεξεργάζεται και μετατρέπει τα απορρίμματα σε καύσιμα σε δυο με τέσσερις ημέρες, ωστόσο ο Δρ. Laible σε αυτή τη φάση αναπτύσσει ένα σύστημα για την παραγωγή καυσίμων σε συνεχή βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το καύσιμο του οικιακού βιοαντιδραστήρα έχει χαμηλότερο ανθρακικό αποτύπωμα συγκριτικά με τα συμβατικά καύσιμα, γιατί παράγεται ακριβώς εκεί που χρησιμοποιείται, δηλαδή δεν μεταφέρεται από μακρινές περιοχές.
Η έρευνα θα συνεχιστεί αρκετά χρόνια μέχρι ο φορητός, οικιακός βιοαντιδραστήρας να γίνει εμπορικά βιώσιμος, ωστόσο ο Δρ. Laible υποστηρίζει ότι έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα για την παραγωγή καυσίμων και την ενεργειακή αυτάρκεια στο σπίτι.

πηγή: econews
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Ηλεκτροπλάνο: Το μέλλον στις αερομεταφορές

Ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς στη σύγχρονη αεροναυπηγική είναι ο σχεδιασμός...
Read More