Ηλεκτρικό λεωφορείο χωρίς οδηγό φέρνει επανάσταση στις αστικές συγκοινωνίες (video)

Η γαλλική εταιρεία Induct και το πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης φιλοδοξούν να φέρουν επανάσταση στις συγκοινωνίες αντικαθιστώντας τα συμβατικά λεωφορεία με ένα ηλεκτρικό όχημα, χωρίς οδηγό.
 
Η ομάδα σε αυτή τη φάση δοκιμάζει το πρωτότυπο, που ονομάζεται NAVIA, σε δρόμο δυο χιλιομέτρων χωρίς κίνηση, ωστόσο ελπίζει μελλοντικά να καταστήσει το ηλεκτρικό αυτοοδηγούμενο λεωφορείο βασικό μέσο μεταφοράς.
Το NAVIA είναι σχεδιασμένο για να μεταφέρει ως και δέκα όρθιους επιβάτες με μέγιστη ταχύτητα 20 χλμ/ ώρα.
Το λεωφορείο διαθέτει αυτόματο σύστημα πλοήγησης σε προγραμματισμένη διαδρομή αλλά και αισθητήρες που εντοπίζουν πιθανά εμπόδια και ενεργοποιούν αυτόματα τα φρένα.
Οι ερευνητές που εργάζονται για το project αναφέρουν πως ο «εγκέφαλος» του λεωφορείου δυσκολεύεται να πάρει αποφάσεις όταν επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες, ισχυρές βροχοπτώσεις και σφοδρή χιονόπτωση, οπότε επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ενός βελτιωμένου συστήματος αισθητήρων.
Επιπλέον προσπαθούν να μειώσουν τον χρόνο φόρτισης του λεωφορείου από τις επτά στη μία ώρα, ώστε να μπορεί να καταστεί εναλλακτικό, βιώσιμο μέσο μεταφοράς.
Η κατασκευάστρια εταιρεία επισημαίνει πως χρειάζεται χρόνος μέχρι να βγει στους δρόμους το αυτοοδηγούμενο λεωφορείο, προσθέτοντας πως αυτή είναι η αρχή ενός μεγάλου οράματος.

Πηγή: econews.gr
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Ηχεία συνδυάζουν τη μουσική με υδάτινο θέαμα

Αυτό που περιμένουμε από ένα ζευγάρι ηχείων είναι να ξεπηδάνε νότες. Μόνο...
Read More