Ηλιακός φούρνος μπορεί να ετοιμάσει το φαγητό σε 10 λεπτά

Η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας βρίσκει όλο και περισσότερες εφαρμογές σε διάφορα καταναλωτικά προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και ένα νέο προϊόν με την ονομασία «GoSun Stove», που λανσαρίστηκε πρόσφατα.
Πρόκειται για ένα φορητό φούρνο που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και μπορεί να ετοιμάσει ένα πλήρες γεύμα ακόμη και με συννεφιά! Με σχήμα που θυμίζει σωλήνα, χρησιμοποιεί παραβολικά κάτοπτρα για να συγκεντρώσει τις ακτίνες σ’ ένα γυάλινο κύλινδρο ώστε να ψήσει το περιεχόμενό του.

Ο σωλήνας που ετοιμάζει το φαγητό είναι φτιαγμένος από γυαλί τύπου πυρέξ, ώστε να αντέχει τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται. Στο εσωτερικό του φέρει επιστρώσεις διαφόρων υλικών για καλύτερη απορρόφηση και κατανομή της θερμότητας.

Το μήκος του ασυνήθιστου φούρνου είναι 0,6 μέτρα, ενώ η διάμετρός του 5,7 εκατ.. Στο εσωτερικό χωράνε περίπου 1,4 κιλά φαγητού ή 1,6 λίτρα υγρών. Χωρίς φαγητό, ολόκληρη η κατασκευή ζυγίζει μόλις 1,5 κιλό.

Η προθέρμανση διαρκεί 10 λεπτά και στη συνέχεια ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από το είδος του φαγητού και την ηλιακή ακτινοβολία τη στιγμή εκείνη. Σε μια ηλιόλουστη ημέρα, μπορεί να ετοιμάσει 6 hot dog σε περίπου 10 λεπτά. Στον αντίποδα σε μέρα συννεφιάς, το ψήσιμο μερικών μάφιν θα διαρκέσει 2 ώρες.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές η μέγιστη θερμοκρασία που κατάφεραν να πιάσει ο φούρνος στο εσωτερικό του, έφτασε τους 371 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, συνήθως ο χρήστης θα ετοιμάσει το γεύμα του με θερμοκρασίες από 93 μέχρι 288 βαθμούς.

Τέλος, ο φούρνος παραμένει επαρκώς δροσερός στο εξωτερικό, ακόμη και όταν ψήνει, ώστε να μπορεί να πακεταριστεί και να μεταφερθεί.
πηγή: newsbeast.gr
Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Amphibious: Προσθετικό μέλος ιδανικό για την παραλία!!!

To προσθετικό μέλος για άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι ένα concept με...
Read More