Κατασκευάστε ένα ρολόι που δεν χρειάζεται μπαταρίες αλλά…πατάτες!!!

Στο σχολείο κάνατε πειράματα; Αν ναι, τότε εύκολα θα καταλάβετε πως μπορεί να λειτουργεί το Potato Clock. Δεν χρειάζεται ούτε μπαταρίες για να τροφοδοτηθεί με ρεύμα, αλλά ούτε και κάποια παροχή ρεύματος. 
Στην πραγματικότητα το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα ζευγάρι πατάτες και τα περιλαμβανόμενα ηλεκτρόδια του ρολογιού. Το εν λόγω ρολόι σίγουρα θα είναι το πλέον προχωρημένο δώρο για οποιονδήποτε του αρέσει η επιστήμη ή τα περίεργα ρολόγια και φυσικά οι πατάτες. 

Για να μπορέσετε να το τροφοδοτείτε θα πρέπει να τρώτε συχνά πατάτες για να μην πάνε χαμένες.

Οι μεταλλικές λάμες και οι πατάτες φτιάχνουν μια απλή μπαταρία που παράγει ηλεκτρισμό για να λειτουργήσει το ρολόι. Κάθε πατάτα λειτουργεί σαν μια συσκευή που λέγεται ηλεκτροχημική κυψέλη. Μετατρέπει την χημική ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στις μεταλλικές λάμες σε ηλεκτρική ενέργεια. Χρειάζονται τουλάχιστον δύο πατάτες για να φτιάξουν τόσο δυνατό ηλεκτρισμό έτσι ώστε το ρολόι να λειτουργήσει. 

Μία κυψέλη λειτουργεί εξαιτίας των χημικών ιδιοτήτων μέσα της (σε αυτή την περίπτωση χαλκός και ψευδάργυρος). 

Οι διαφορετικές ιδιότητες προκαλούν μικροσκοπικά μόρια φορτισμένα με ηλεκτρισμό τα οποία μετακινούνται ανάμεσα στις δύο μεταλλικές λάμες. Η πατάτα περιέχει τα μόρια που επιτρέπουν το ρεύμα να ρέει, αλλά σταματά τα μέταλλα από το να αγγίξουν το ένα το άλλο. Ηλεκτρικό ρεύμα επίσης ρέει κατά μήκος των καλωδίων ανάμεσα στις λάμες χαλκού και ψευδαργύρου και του ρολογιού. Αυτό το ρεύμα κάνει το ρολόι να δουλεύει.  

More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Φορτίζει το κινητό με ενέργεια από… ρόφημα!

Το πρωτότυπο gadget χρησιμοποιεί τη θερμοκρασία. Πρόκειται για ένα gadget που έκανε...
Read More