Κινέζοι χημικοί παρουσίασαν νέα τεχνολογία εκτύπωσης με νερό αντί για μελάνι

Μία ομάδα χημικών από την Κίνα παρουσίασε μία νέα τεχνολογία εκτύπωσης με την εκτόξευση νερού αντί για μελάνι πάνω σε ειδικά χαρτιά εκτύπωσης επικαλυμμένα με μία αόρατη χρωστική ουσία που ονομάζεται οξαζολιδίνη, η οποία χρωματίζεται σε λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο μετά την εφαρμογή του νερού της εκτύπωσης πάνω της. 

Σε διάστημα 22 ωρών περίπου και σε θερμοκρασία κάτω από τους 35 βαθμούς κελσίου τα εκτυπωμένα γράμματα ξεθωριάζουν και το χαρτί επιστρέφει στην αρχική του κατάσταση καθιστώντας το επαναχρησιμοποιήσιμο για 50 ακόμη εκτυπώσεις. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες τα εκτυπωμένα γράμματα ξεθωριάζουν ταχύτερα.
Ο Sean Xiao-An Zhang, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Jilin στην Κίνα, ο οποίος επέβλεπε τις εργασίες για αυτή την καινοτομία, δήλωσε ότι πολλές στατιστικές δείχνουν ότι περίπου το 40% των εκτυπώσεων καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων μετά από μία μόνο ανάγνωση. Με την νέα μέθοδο εκτύπωσης προστατεύεται ο πολύτιμος δασικός πλούτος χρησιμοποιώντας λιγότερο χαρτί.
Η νέα μέθοδος δεν απαιτεί αλλαγή εκτυπωτή αλλά απλώς την αντικατάσταση του μελανιού στο δοχείο με νερό, χρησιμοποιώντας μία σύριγγα.
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει εκτυπώσεις σε τέσσερα χρώματα: μπλε, ματζέντα, χρυσό και μοβ.
Το επόμενο βήμα της ομάδας είναι η βελτίωση της ανάλυσης, η διάρκεια της εκτύπωσης καθώς και η εκτύπωση πολλών χρωμάτων ταυτόχρονα. 
Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο ένα απόσπασμα από την ομιλία του καθηγητή Sean Xiao-An Zhang και μία επίδειξη εκτύπωσης με την νέα τεχνολογία…

Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Σφαιρικό ηλιακό σύστημα με tracker παράγει ενέργεια ακόμα και από το φεγγαρόφωτο

Οι μηχανικοί ηλιακής ενέργειας της Rawlemon ανέπτυξαν μια σφαιρική συσκευή που ακολουθεί...
Read More