Οι μέλισσες είναι πανέμορφες

Τα τελευταία χρόνια οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν υποστεί μια τεράστια καταστροφή από μια μάστιγα που καλείται Colony Collapse Disorder, που παίρνει απειλητικές, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις. Ο Sam Dreoge, βιολόγος από τις ΗΠΑ, καταγράφει εκατοντάδες είδη μελισσών στο εργαστήριό του που, εκτός από επιστημονικό ενδιαφέρον, υπάρχει και καλλιτεχνικό, γιατί οι υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που τραβάει αναδεικνύουν την ομορφιά και το μεγαλείο των μελισσών.

Οι φωτογραφίες του που χρησιμοποιούνται για να αναγνωρίζονται και να παρακολουθούνται οι πληθυσμοί των μελισσών είναι μεγεθυμένες έως πέντε φορές από το πραγματικό μέγεθος του εντόμου. Δίνοντας έμφαση σε λεπτομέρειες που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν ορατές μόνο με μικροσκόπιο, οι περισσότερες εικόνες αποτελούνται από πολλές λήψεις, επεξεργάζονται και «καθαρίζονται» προσεκτικά. Το κάθε έντομο προετοιμάζεται κατάλληλα, πλένεται σε χλιαρό νερό με… υγρό πιάτων (!), στεγνώνεται και τοποθετείται προσεκτικά μπροστά σε μαύρο φόντο για να φαίνονται όλες οι λεπτομέρειες.

Ο Dreoge χρησιμοποιεί τις νεκρές μέλισσες με διττό σκοπό: για την τέχνη και την επιστήμη. Μπορεί να θεωρείς ότι τις σκοτώνει χωρίς λόγο, αλλά για σκέψου ότι συγχρόνως μελετά τον τρόπο που αυτές χάνονται κυρίως από την αλόγιστη χρήστη φυτοφαρμάκων, από την μόλυνση των νερών ή, γενικότερα, τις κλιματικές αλλαγές. Ίσως τελικά με τη δουλειά του μας υπενθυμίζει την ομορφιά του φυσικού κόσμου που τόσο βάρβαρα υφίσταται τις επιπτώσεις του «»πολιτισμού» μας.

bee-photography-011

bee-photography-010

bee-photography-009

bee-photography-008

bee-photography-007

bee-photography-006

bee-photography-005

bee-photography-003

bee-photography-002

bee-photography-001

 

More from DrTeddy

Σταγόνα – Πάρτε μαζί σας ένα δωμάτιο για την εξοχή

Η «Σταγόνα» είναι ένα δωμάτιο που μεταφέρεται και που αντλεί έμπνευση από...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.