Να που “κρύβεται” το Facebook

Η αρχιτεκτονική έχει ως στόχο να κάνει τη ζωή των ανθρώπων πιο εύκολη και πιο βολική. Λάθος. Η αρχιτεκτονική πλέον θέλει να βοηθήσει και τις μηχανές να “ζουν” και να λειτουργούν σε ένα ολοένα και πιο φιλόξενο περιβάλλον, ακόμη και αν αυτές βρίσκονται κοντά στον βόρειο πόλο.

lulea-data-center-1 lulea-data-center-3

Στη βόρεια Σουηδία, λίγο πιο κάτω από τον αρκτικό κύκλο, ο Marco Magarelli ο υπεύθυνος των data center του Facebook, έχτισε το πιο εντυπωσιακό από αυτά. Η φιλοσοφία του ξεκινά από την εξής απλή ιδέα: όλοι εμείς, οι απλοί χρήστες του διαδικτύου, θεωρούμε ότι είναι κάτι αόρατο. Αντίθετα, το internet δεν θα υπήρχε χωρίς την υποστήριξη των τεράστιων και πανάκριβων data centers ανά τον πλανήτη. Ο Magarelli τα χαρακτηρίζει μάλιστα “μαγικά κουτιά” γιατί όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν, αλλά δεν ξέρουμε που βρίσκονται.

Οι απαιτήσεις των κτηρίων αυτών είναι τεράστιες: μερικά από αυτά χρειάζονται εκατό φορές περισσότερη ενέργεια από ένα συμβατικό κτήριο γραφείων. Επιπλέον, πρέπει να είναι ασφαλή, απέναντι σε hackers ή φυσικές καταστροφές, και φυσικά να ακολουθούν μοντέρνα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Το Facebook, η δεύτερη σε επισκεψιμότητα ιστοσελίδα μετά την Google, χρειάζεται πολλά data centers. Με έξι δισεκατομμύρια likes την ημέρα, συνολικά 400 δισεκατομμύρια φωτογραφίες και αρκετά… petabytes δεδομένων, οι απαιτήσεις είναι μάλλον αυξημένες.

lulea-data-center-4 lulea-data-center-7 lulea-data-center-6 APTOPIX NSA Phone Records Big Data Photo Gallery

Για να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανάγκες το Facebook, εδώ και δύο χρόνια, έθεσε σε τρεις μηχανικούς την πρόκληση του πως οι υποδομές του hardware θα γίνουν πιο αποδοτικές, αλλά και πιο οικονομικές. Το αποτέλεσμα είναι το Open Compute Project, δίνοντας την τεχνογνωσία σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία να ακολουθήσει το παράδειγμα του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Η ομάδα επανασχεδίασε τα πάντα. Από τα racks των servers, τα συστήματα ψύξης, τις μπαταρίες ασφαλείας και την αδιάκοπη παροχή ενέργειας.

Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της συνολικής αρχιτεκτονικής είναι το data center που βρίσκεται στην πόλη Luleå της Σουηδίας, απ’ όπου και οι φωτογραφίες του άρθρου.

lulea-data-center-8 lulea-data-center-11 lulea-data-center-10 lulea-data-center-9

 

More from DrTeddy

Η Ισλανδία από ψηλά

Ο Πολωνός φωτογράφος Jakub Polomski πραγματοποίησε ένα αξέχαστο ταξίδι στην μυστηριακή Ισλανδία....
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.