Το νεκροταφείο των γκάνγκστερ στην Αγία Αικατερίνη

Το νεκροταφείο Shirokorechenskoe, που βρίσκεται στα προάστια της Αγίας Αικατερίνης, στη Ρωσία, είναι η τελευταία κατοικία πολλών διάσημων της πόλης, καλλιτεχνών, επιστημόνων και ηρώων του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι τάφοι τους είναι διακοσμημένοι με ασυνήθιστα γλυπτά, ταφόπλακες με κολλημένους ημιπολύτιμους λίθους ή ακόμη και χαρακτικά με laser.

Ένα σημείο του κοιμητηρίου διαθέτει τα πιο περίτεχνα μνήματα: τεράστιες ταφόπλακες από γρανίτη που δείχνουν φιγούρες -συνήθως αντρικές-, σε πραγματικό μέγεθος, ντυμένες με ακριβά κοστούμια, ακριβά δερμάτινα, με χρυσές αλυσίδες και τατουάζ, που κρατούν τσιγάρο ή τα κλειδιά μιας… Μερσεντές. Μερικές φορές μπορείς να δεις και τα αυτοκίνητα στο φόντο ή τις συντρόφους τους. Αυτοί  οι… υπερβολικοί τάφοι ανήκουν σε μαφιόζους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90.

Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και με την είσοδο της άλλοτε απομονωμένης χώρας στην ελεύθερη αγορά, η Ρωσία έζησε περιόδους αναρχίας με αποτέλεσμα την εμφάνιση και τη… δόξα του οργανωμένου εγκλήματος. Δολοφονίες, ένοπλες συμπλοκές, απαγωγές και άλλες βίαιες καταστάσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Η πόλη της Αγίας Αικατερίνης υπήρξε στο επίκεντρο της σύρραξης μεταξύ των μαφιόζων με πολλά, δυστυχώς, θύματα. Ιδίων η περιβόητη συμμορία Uralmash είχε υπό τον έλεγχό της πολλές επιχειρήσεις της περιοχής, ακόμη και ένα τεράστιο εργοστάσιο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο “εμφύλιος” με την συμμορία Central, την κύρια αντίπαλο, κορυφώθηκε με πολλά θύματα που βρήκαν τη… θέση τους στο εν λόγω κοιμητήριο. Τα μνήματά τους, συχνά κακόγουστα, είναι διακοσμημένα σύμφωνα με τις επιταγές της ακραίας μόδας των γκάνγκστερ και πέρα από τα ονόματά τους έχουν πάνω χαραγμένα τα παρατσούκλια τους ή τις ιδιαίτερες ικανότητές τους. Για παράδειγμα: “ένας εξαιρετικός χειριστής σουγιά” ή “μπορούσε να σκοτώσει με τις γροθιές του”.

Το τέλος της δεκαετίας τα πράγματα ηρέμησαν, όσοι επέζησαν νομιμοποίησαν τις δουλειές τους και έμεινα μόνο τα μνήματα των “συντρόφων” τους να θυμίζουν το αμαρτωλό παρελθόν τους.

More from DrTeddy

Χιονισμένες φωτογραφίες του μουσείου Messner

Το μουσείο Messner βρίσκεται στα 2250 μέτρα υψόμετρο στις Ιταλικές Άλπεις και...
Read More