Ο Michael Suttner εφηύρε το φωτισμό ”lightie” για την αντιμετώπιση της παραφίνης

Ο Νοτιοαφρικανός σχεδιαστής Michael Suttner ανέπτυξε το φωτισμό “lightie”, ένα σωλήνα υπό τη μορφή λαμπτήρα ο οποίος είναι οικονομικός, αποδοτικός και βιώσιμος. Η μονάδα η οποία τροφοδοτείται από τον ήλιο, στοχεύει να φέρει μία ασφαλή μέθοδο φωτισμού στις κοινότητες που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τις επικίνδυνες πηγές παραφίνης. Σχεδιασμένο για να ταιριάζει με το στόμιο (διαμέτρου 22 χιλιοστών) ενός μπουκάλι σόδας, η μονάδα μετατρέπεται σε ένα ενεργειακά αποδοτικό και αδιάβροχο φανάρι.  

Η επιμήκης μονάδα περιέχει φωτοβολταϊκό πάνελ και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, οι οποίες αποθηκεύουν την ενέργεια από τον ήλιο ύστερα από 5 έως 8 ώρες από την έκθεσή της στο φως της ημέρας. Το άκρο της κορυφής του λαμπτήρα διαθέτει ένα πολύ αποδοτικό 300 lumen cree LED που διαρκεί περίπου για 3 ώρες στη φωτεινότερη ρύθμιση και γύρω στις 6-8 ώρες σε 120 lumens.

“To “lightie” είναι μία εφεύρεση, η οποία ελπίζω ότι θα αντικαταστήσει τη λύση του φωτισμού με βάση την παραφίνη. Κάθε χρόνο, περίπου 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πεθαίνουν από ατυχήματα πυρκαγιάς, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Ακόμη περισσότεροι  υποφέρουν από εμφύσημα και άλλες ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, όμως αυτές οι “βρώμικες” λύσεις φωτισμού παραμένουν πρώτη επιλογή, λόγω του βραχυπρόθεσμου παράγοντα της οικονομικής προσιτότητας και της διαθεσιμότητάς τους”, εξηγεί ο Michael Suttner.


More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

iPhone 6 Concept – Μετατρέπεται σε επιτραπέζιο υπολογιστή Mac

Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος ποια θα είναι η επόμενη έκδοση του...
Read More