Οθόνη εκπέμπει τη μυρωδιά του αντικειμένου που εμφανίζει

Οι διαδραστικές οθόνες επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν μέσω της αφής, της όρασης και της ακοής.  Πρόσφατα, ένας ερευνητής του MIT παρουσίασε έναν “αόρατο” υπολογιστή, ενώ η IBM εκτίμησε ότι οι υπολογιστές του μέλλοντος θα έχουν ανθρώπινες αισθήσεις στην έκθεσή της για την τεχνολογία του μέλλοντος.
 
Τι κι αν η οθόνη που θα διεγείρει την ανθρώπινη όσφρηση είναι εδώ φέρνοντας τους χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών κοντύτερα στο… μέλλον;
Ιάπωνες ερευνητές παρουσίασαν μια πειραματική οθόνη που εκπέμπει μια συγκεκριμένη οσμή ανάλογα με το περιεχόμενο που εμφανίζει. Για παράδειγμα, εάν στην οθόνη εμφανίζεται μια κούπα καφέ, ο χρήστης μπορεί να τον μυρίσει!
Την καινοτόμο οθόνη δημιουργίας εικονικών οσμών ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο με επικεφαλής τους Χαρούκα Ματσοκούρα και Χιρόσι Ισίντα.
Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο διεθνές συνέδριο εικονικής πραγματικότητας “IEEE Virtual Reality” στη Φλόριντα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το “New Scientist”.
Ενδιαφέρον παρουσίαζει το γεγονός ότι η οσμή δείχνει να βγαίνει από το σημείο της οθόνης υγρών κρυστάλλων όπου εμφανίζεται το “μυρωδάτο” αντικείμενο, δημιουργώντας την ανάλογη ψευδαίσθηση στον χρήστη.
Πώς δημιουργούνται οι οσμές; Από σφαιρίδια, σαν«πέλετ» θέρμανσης, τα οποία εκλύουν χημικές ουσίες που δίνουν την οσμή και τα οποία εκπέμπονται στο χώρο μέσω ρευμάτων αέρα από τις τέσσερις γωνίες της οθόνης. Τα ρεύματα αυτά εκπέμπονται παράλληλα με την επιφάνεια της οθόνης μέσω μικρών ανεμιστήρων και μπορούν να ποικίλουν σε ένταση και κατεύθυνση, έτσι ώστε να μεταδίδουν την ψευδαίσθηση ότι η οσμή βγαίνει από ένα συγκεκριμένο σημείο.
Προς το παρόν, στον κατάλογο μυρωδιών της πρωτοποριακής οθόνης συγκαταλέγεται μία μόνο. Στόχος των ερευνητών είναι να ενσωματώσουν στην οθόνη ειδικές καρτέλες/τσιπ με ευρεία γκάμα “αρωμάτων”.
Οι οθόνες του είδους αυτού προορίζονται για την προώθηση προϊόντων, αλλά και για διαδραστικές εμπειρίες με επισκέπτες μουσείων, γκαλερί τέχνης και σε άλλων χώρων πολιτισμού.
Πηγή: econews
Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

Σκουπίστε άνετα!

Ο σχεδιαστής Poh Liang Hock κέρδισε βραβείο στην κατηγορία design concept του...
Read More