Παπούτσια του μέλλοντος από βιολογικά κύτταρα εφαρμόζουν σαν δέρμα!!!

Η σχεδιάστρια και ερευνήτρια Shamees Aden από το Λονδίνο, έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο ζευγάρι παπουτσιών για το μέλλον που θα μπορούσαν να αυτοεπισκευάζουν τις φθορές τους αμέσως μετά τη χρήση τους. Ονομάζεται Protocell και είναι από πρωτοκύτταρα όπου μπορούν να εκτυπωθούν στο ακριβές μέγεθος των ποδιών του χρήστη με τη βοήθεια της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Σε συνεργασία με τον καθηγητή Δρ. Martin Hanczyc του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας, ο οποίος ειδικεύεται στην του πρωτοκύτταρου, η Aden ανέπτυξε μία συνθετική βιολογική ουσία βασισμένη στα πρωτοκύτταρα. Τα πρωτοκύτταρα είναι μη ζωντανοί οργανισμοί που μπορούν να συνδυαστούν για να δημιουργήσουν υλικά που αντιδρούν με την πίεση, την κίνηση, το φως ή την θερμότητα. Αυτό το υλικό μπορεί να εκτυπωθεί με 3D εκτυπωτή και να εφαρμοστεί στα πόδια του χρήστη σαν δεύτερο δέρμα.
Εξηγεί ο καθηγητής Δρ. Martin Hanczyc:
Η επίδραση στον αθλητή είναι ότι το Protocell συγχρονίζεται στο κάθε πόδι επειδή αυτή η τεχνολογία διαβίωσης είναι ευέλικτη και ευπροσάρμοστη. Προσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο στην τρέχουσα δραστηριότητα του δρομέα με την προσθήκη επιπλέον υποστήριξης σε περιοχές με μεγάλο αντίκτυπο.”
Εξηγεί η σχεδιάστρια Shamees Aden:
Τα πρωτοκύτταρα έχουν την ικανότητα να συστέλλονται και να διαστέλλονται και να ανταπορκίνονται στην πίεση. Καθώς θα τρέχετε σε διαφορετικά εδάφη και επιφάνειες, είναι σε θέση να συστέλλονται ή να διαστέλλονται ανάλογα με την πίεση που ασκείται επάνω τους, υποστηρίζοντας το σώμα σας ως δρομέα”
Μετά από ένα τρέξιμο, το Protocell θα μπορεί να αυτοθεραπεύει τις φθορές του όταν θα βρίσκεται τοποθετημένο σε ένα βάζο γεμάτο με υγρό πρωτοκύτταρου. Θα μπορούσε επίσης να βαφτεί σε οποιοδήποτε χρώμα επιθυμεί ο χρήστης. 
Μπορεί η μελέτη των αρχών πρωτοκυττάρου να προκαλέσει ένα νέο όραμα για τα μελλοντικά υλικά; Σύμφωνα με τη σχεδιάστρια, τα θεωρητικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα ως το 2050.

Tags from the story
,
More from Χαράλαμπος Δαμαλάς

One… Two… Tree!

Οι σχεδιαστές Lucy και Antony Aris, κατασκεύασαν ένα συναρμολογούμενο δέντρο από μικρά...
Read More