Πορτρέτα σκακιστών την ώρα του παιχνιδιού

Το 1987, την εποχή που οι «μονομαχίες» του Anatoly Karpov και του Garry Kasparov στη Σεβίλλη της Ισπανίας, περνούσαν στην ιστορία, ο David Llada ήταν ένας εννιάχρονο αγόρι που μεγάλωνε στην πόλη Αστούριας και θυμάται πόσο είχε εντυπωσιαστεί από μια των διάσημων σκακιστών σε εφημερίδα της εποχής.

Μην έχοντας ιδέα από του είχε κάνει εντύπωση πως δύο μεγάλοι άντρες έπαιζαν ένα «περίεργο» επιτραπέζιο με σκαλιστές ξύλινες φιγούρες και ήταν τόσο μα τόσο συγκεντρωμένοι σε αυτό. Λίγο καιρό αργότερα, ένας δάσκαλος του έδειξε τις βασικές κινήσεις βάζοντας τη σπίθα για ένα πάθος που θα τον ακολουθούσε μια ολόκληρη ζωή. Πέντε χρόνια πριν, ως φωτογράφος, ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να απαθανατίσει μεγάλα τουρνουά σκακιού.

Λονδίνο, Μόσχα, Σάο Πάολο, Κωνσταντινούπολη, Πόλη του Μεξικού και Σανγκάι ήταν μερικοί από τους σταθμούς της περιοδείας του. Φωτογράφισε σκακιστές κάθε ηλικίας και εθνικότητας. Στην αρχή του επιτρεπόταν να κάνει λήψεις μόνο στα πρώτα πέντε δέκα λεπτά της παρτίδας, αλλά με τον καιρό έπεισε του διοργανωτές να τον αφήσουν για όλη την διάρκειά της.

Εκατοντάδες από από τα του κοσμού την έκδοση «The Thinkers«, όπου, όπως λέει ο ίδιος, μπορείς να «δεις» μέσα στην ψυχή των παικτών τη στιγμή που αφοσιώνονται στο παιχνίδι. Μπορεί το σκάκι να μην είναι το πιο εντυπωσιακό άθλημα για να παρακολουθήσει ο μέσος θεατής, αλλά ο Llada κατάφερε να αποτυπώσει την έντασή του μέσα από τα… «βασανισμένα» πρόσωπα των σκακιστών.

You spend five or six hours ‘fighting’ with someone, but you can’t touch him, you can’t talk, you can barely move…. All that pent-up tension can be felt by the observer, and I thought it could be captured, too.

More from DrTeddy

Super 73 ηλεκτρική μοτοσικλέτα

Έπειτα από μια επιτυχημένη καμπάνια στο Kickstarter η ηλεκτρική μοτοσικλέτα Super 73...
Read More