Τα νησιά του ήλιου

Μη νομίσεις ότι ο τίτλος αυτής της καταχώρησης αναφέρεται σε μυθικά μέρη, αντίθετα μιλάει για κάτι που έρχεται από το μέλλον και είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και ωφέλιμο.

Δυό ελβετικές εταιρείες συνεργάστηκαν για να φτιάξουν τρία «ηλιακά νησιά» καθένα από τα οποία έχει 100 φωτοβολταϊκά πάνελ και τα τοποθέτησαν στη λίμνη Neuchâtel.

Καθένα από τα «νησιά» έχει 25 μέτρα διάμετρο και θα χρησιμοποιηθούν σαν εργαστήρια για να δοκιμάσουν τεχνολογίες «συγκεντρωμένης ηλιακής ενέργειας» (Concetrated Solar Power – CSP), δηλαδή ενέργειας που μαζεύεται σε τεράστια boilers και παράγει ατμό που στέλνεται μέσω σωληνώσεων στην ακτή όπου μία μονάδα με τουρμπίνες παράγει τελικά ηλεκτρική ενέργεια. Καθένα από τα 100 πάνελ έχει κλίση 45 μοιρών και ολόκληρη η εγκατάσταση, κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνει μια περιστροφή 225 μοιρών έτσι ώστε να απορροφάται το μέγιστο της ηλιακής ακτινοβολίας.

Solar-Islands-2

Ένα πρωτότυπο έχει εγκατασταθεί στο Άμπου Ντάμπι από το 2009 (μιας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο κύριος χρηματοδότης).

Τον Αύγουστο του 2014, πλέον, οι τρεις κατασκευές θα είναι πλήρως λειτουργικές και θα μεταφέρουν τη φτηνή, αλλά πολύτιμη ενέργεια στην ενδοχώρα, ενώ συγχρόνως θα τηρούνται όλες εκείνες οι περιβαλλοντικές προδιαγραφές για να προστατεύονται οι κολυμβητές και οι ιστιοπλόοι.

Solar-Islands-4

 

 

More from DrTeddy

Οι τρομακτικοί (κινούμενοι) πίνακες του Jon Jacobsen

O Jon Jacobsen είναι ζωγράφος, αλλά και animator. Τα πορτρέτα του και οι αυτοπροσωπογραφίες του...
Read More

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.